Paulo Merlini adds concrete spiral walkway in E-goi and Clavel’s Kitchen office


A spiralling concrete walkway and a storage wall filled with colourful ceramics are the standout features in this office for E-goi and Clavel’s Kitchen, designed by Paulo Merlini Architects.


The three-storey building is the headquarters for two companies: Clavel’s Kitchen, which creates digital content for brands in the food sector, and email marketing provider E-goi.

Spiralling concrete ramp in E-goi and Clavel's Kitchen by Paulo Merlini Architects
A spiralling concrete ramp connects the three floors

Paulo Merlini Architects designed the 2,800-square-metre workplace to be functional and flexible, but to also feel playful and creative.

“One of the most important issues in designing a company’s headquarters is to create a space that expresses and is in line with the corporate culture,” said the studio.

“Both E-goi and Clavel’s Kitchen present a rather informal type of management, although extremely professional, and asked us for a space that would express that – a fluid, equal, heterogeneous and unpretentious space.”

Base of spiralling concrete ramp in E-goi and Clavel's Kitchen by Paulo Merlini Architects
A skylight illuminates the walkway from above

The building is made of two structures – one preexisting and one new – which join together.

The concrete ramp forms the natural heart of the newly connected interior, providing access between floors while also functioning as a meeting place for staff.

Slender vertical bars create a balustrade, while adding to the sculptural appearance of the spiral.

There’s also a skylight above, which allows natural light to filter down through all three floors.

Doorway in storage wall filled with colourful ceramics in E-goi and Clavel's Kitchen by Paulo Merlini Architects
A storage wall is filled with objects used in photoshoots

The colourful storage wall, located on the first floor, provides a striking backdrop to the spiral.

Built from wood and with a backdrop of clear glass, this huge shelving unit is filled with cooking equipment, crockery and tableware, used by Clavel’s Kitchen for photoshoots.

These elements are organised by colour, creating a rainbow effect.

Photography studio in E-goi and Clavel's Kitchen by Paulo Merlini Architects
The photography studio benefits from north light

The photography studio is positioned directly in front of this wall, behind the glazed north-facing facade, so that it can benefit from natural light with minimal shadows.

Paulo Merlini Architects said this is “the best light for the type of function it offers since, reflected by the sky, it offers low-contrast lighting, remaining relatively constant during the day”.

Desks and wooden ceiling on top floor of E-goi and Clavel's Kitchen office by Paulo Merlini Architects
“Wooden boxes” organise the interior layout

Other spaces in the office include a dining room with enough space for 100 people to eat together along with a mix of formal and informal meeting rooms and video-call booths.

These spaces are organised by a series of “wooden boxes”. Some of these are complete volumes that contain entire rooms or booths, while others are made up of partition walls or ceiling surfaces.

Wooden boxes organise layout of E-goi and Clavel's Kitchen office by Paulo Merlini Architects
Meeting rooms are housed within these wooden volumes

One box incorporates three house-shaped openings, with banquette seating and tables built in, while another features curtains and beanbags.

“It is the distribution of these boxes throughout the space that defines all the spatial dynamics,” said the studio.

Window desks at E-goi and Clavel's Kitchen office by Paulo Merlini Architects
Spaces are designed to be flexible and fun

“By distributing these functions in a heterogenic way throughout the space, and by mismatching these elements in a kind of organised chaos, we guarantee spatial versatility and create a series of nooks and crannies that allow several kinds of appropriation,” it continued.

“We guarantee ample spaces where the interaction between co-workers takes place with great naturalness, and more discrete spaces where you can read a book, relax, or even have a more informal meeting.”

Photography is by Ivo Tavares.


Project credits

Architect: Paulo Merlini Architects
Project team: Paulo Merlini, André Santos



Source link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Auxu.com
Logo
Enable registration in settings - general